Geschiedenis

Persoonlijk - Onafhankelijk - Betrokken

Ons 40-jarig jubileum. Een mijlpaal waar we als familiebedrijf trots op zijn. Dit is een natuurlijk moment om terug te kijken en vooruit te blikken. In de toekomst blijven we streven naar kwaliteit door onze persoonlijke benadering en betrokkenheid. We hopen hiermee een onafhankelijk en reflectief perspectief te bieden. Kwaliteit leveren vraagt om een kwalitatief goed team. Daarom is ‘lifelong learning’ een belangrijk thema binnen Hoek Consultants: het is belangrijk dat onze Partners en Consultants de juiste opleidingen hebben of volgen. Dit kenmerkt ons. Hierbij geloven we in ‘walk the talk’. Het leveren van kwalitatief hoogwaardige expertise vraagt om het continue ontwikkelen van expertise.

Hoek Consultants - Adviseurs voor Human Capital

De eerste generatie: ‘Kijken is onze kunst’

Als Global HR Directeur was Jacob Jan Hoek gewend om op verschillende niveaus te schakelen binnen het HR-speelveld. Hij zag in de markt een grote behoefte aan ondersteuning bij de zoektocht personeel op het juiste niveau. Die behoefte en de thema’s waar hij als HR Directeur veel te maken had gehad, vormden de beginselen van de dienstverlening van Hoek Consultants: Werving & Selectie, Outplacement en Interim Management. Hoewel zijn netwerk groot was, koos hij ervoor om zijn bekendheid via advertenties te vergroten. Om die advertenties te laten opvallen en werd hij de eerste adverteerder die personeelsadvertenties in kleur plaatste.
Deze advertenties waren typerend voor zijn werkwijze: ‘Wij weten de weg naar het juiste personeel’, was de slogan boven één van zijn eerste advertenties. Op de afbeelding die erbij stond, zag je de paarse heide waar een pad doorheen liep.

Zijn persoonlijke aanpak, creativiteit en servicegerichtheid sloegen aan bij zijn klanten. Hoek senior beschouwde het vinden van het juiste personeel als een kunst: het is niet alleen een checklist van competenties, het gaat er ook om wie je bent als mens. Je bent niet alleen een werknemer of werkgever. Je bent ook partner, ouder, vriend of vriendin, zoon of dochter. Je hebt een privéleven, drijfveren en persoonlijke waarden en normen. Dit hele pakket zegt iets over een persoon en de match met een toekomstige baan. Het kijken naar de mens achter de kandidaat is iets dat Hoek senior altijd deed en wat het team van Hoek Consultants nu nog altijd doet. Vanuit zijn filosofie ontstond de slogan ‘Kijken is onze kunst’ en deze is nog steeds actueel.

Hoek Consultants - Experts in Global Leadership

De tweede generatie: ‘Kijken is onze kunst, Luisteren is ons vak’

In 2009 werd Frans Hoek Managing Partner van Hoek Consultants. Hij heeft, samen met zijn vrouw Gea Hoek (Executive Coach en Supervisor), de afgelopen 14 jaar Hoek Consultants 2.0 stevig op de kaart gezet. De eerste periode na de doorstart in crisistijd draaide om het maken van pragmatische keuzes. Alles moest opnieuw
bekeken en overwogen worden; website, systemen en de uitbreiding van de dienstverlenging van Hoek Consultants. De typerende kleur paars en de slogan ‘Kijken is onze kunst’ zijn gebleven. Al snel kwamen er ook aanvragen op het gebied van advies, leiderschapsontwikkeling en coaching. Daarmee kwam ook het besef: niet leunen op de merknaam, maar geloven in wie je bent en in wat je de markt kunt bieden als persoon en als bedrijf. Dit vraagt om kwetsbaarheid: het aan jezelf en de klant toegeven wat je wel kunt en ook wat je niet kunt. Door kwetsbaar te durven zijn maak je écht contact. En dat doen we nog steeds. ‘Luisteren is ons vak’ werd toegevoegd aan de slogan, heel passend voor het vakgebied Executive Coaching.

Na een paar jaar groeide de overtuiging: “Dit past bij ons, we kunnen dit voor elkaar krijgen.” Daarmee groeide ook het vertrouwen. In de loop der jaren werden de diensten van Hoek Consultants nationaal en internationaal steeds verder uitgebreid, met een stevige specialisatie richting leiderschapsontwikkeling, coaching en supervisie. De afgelopen jaren hebben we voor diverse internationale en nationale organisaties naast executive coaching ook leiderschapsprogramma’s, boardroom coaching en evaluaties voor toezichthouders mogen verzorgen.

Van de tegenslagen, die er natuurlijk ook zijn geweest, hebben we kunnen leren: je wordt weerbaarder, staat weer op, gaat door en kan trots zijn. Niet alleen trots op jezelf, maar vooral op wat we met elkaar laten zien en op wat we samen neerzetten.

In 2023 bestaan we als kantoor 40 jaar en we hebben het steeds weer voor elkaar gekregen. De tijd is voorbijgevlogen. Met deze overtuiging kunnen we ons verbinden met onze klanten: geloof in jezelf, durf te praten over wat je meemaakt en voelt, blijf in beweging, blijf reflecteren en vooral: blijf in verbinding.

Hoek Consultants wordt nu gezien als betrouwbare sparringpartner op het gebied van Leadership Development, Executive Search en Executive Coaching. Daarnaast laten de teamleden van Hoek Consultants zelf ook zien dat ze zichzelf ook volop ontwikkelen door intervisie, supervisie en diverse opleidingen, accreditaties en studies. Wij geloven in het bouwen van een duurzame toekomst. Dat betekent dat we verder kijken dan het hier en nu; met een grote aandacht voor de thema’s die voor nu en toekomstige generaties van belang zijn. Hierin dagen we onszelf en onze relaties uit om vanuit waarden en een toekomstgericht perspectief te handelen. Dan gaat het niet slechts om losse thema’s als inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid, maar geven we vorm aan een geïntegreerde aanpak waarin al deze thema’s hun plek krijgen. Zo bouwen we aan de toekomst.